Vitamini C i D

Vitamini su esencijalni nutrijenti koji pomažu vašem tijelu da ostane zdravo i pravilno funkcionira. Postoje dvije vrste vitamina, topljivi u mastima i topljivi u vodi. Vitamini topivi u mastima pohranjuju se u tijelu i uključuju vitamine A, D, E i K, koji se mogu naći u hrani kao što su jaja, riba, mliječni proizvodi i lisnato zeleno povrće. Druga vrsta vitamina su vitamini topivi u vodi, koji se ne pohranjuju u tijelu i mogu se izgubiti ako ih ne unosite dovoljno tijekom dana. To uključuje vitamin C i vitamine B skupine poput folne kiseline i niacina.

Vitamin D

Jeste li znali da je vitamin D neophodan za dobro zdravlje jer pomaže vašem tijelu da pravilno apsorbira kalcij? Bez vitamina D mogli biste razviti stanja poput slabih kostiju (osteoporoza) ili biti izloženi riziku od srčanih bolesti. Nedostatak vitamina D također može dovesti do većeg rizika od dijabetesa tipa 2. Ako ste zainteresirani za održavanje dobrog zdravlja, kao i za sprječavanje potencijalnih bolesti, razgovarajte sa svojim liječnikom o režimu dodataka vitaminima ili dodavanju više hrane s vitaminom d u svoju prehranu.

Vitamin C

Tijelo pretvara vitamin C u glukozu kako bi osiguralo energiju za stanice. Vitamin C sudjeluje u zacjeljivanju rana formiranjem ožiljnog tkiva. Također je snažan antioksidans koji pomaže u zaštiti vašeg tijela od slobodnih radikala. Ako vam nedostaje vitamina C, to može dovesti do skorbuta. Možda ćete moći dobiti dovoljno vitamina C iz agruma poput naranče i limete, ali svakako biste trebali uključiti više izvora vitamina C u svoju prehranu ako je moguće; suplementi nisu uvijek potrebni.

Vitamin B12

Nedostatak vitamina B12 može uzrokovati oštećenje živaca (i na kraju neurološke poremećaje), anemiju, umor i slabost. Vitamin B12 pomaže sintetizirati DNK – posebno je koristan za diobu stanica. Neke stanice u vašem tijelu imaju životni vijek od samo nekoliko dana, tako da vaše tijelo treba vitamin B12 kako biste svakodnevno dobivali nove stanice. Vitamin D: Toliko uloga u našim tijelima da bi ih ovdje bilo nemoguće pokriti sve.

Masne kiseline

Vaše tijelo prirodno proizvodi kiseline na bazi masti koje se nazivaju esencijalnim masnim kiselinama. Vaše tijelo treba ove omega-3 za promicanje zdravog protoka krvi. Istraživanja pokazuju da vitamini koji sadrže magnezij mogu značajno povećati vašu sposobnost apsorpcije ovih masti – pomažući u snižavanju razine kolesterola i sprječavanju bolesti srca. A vitamin C je izvrstan način da povećate unos željeza – koje pomaže crvenim krvnim stanicama da prenose kisik kroz vaše tijelo.

Kako dobiti vitamine iz hrane?

Iako postoje mnogi vitamini koje dobivamo hranom (osobito ako jedemo cjelovitu hranu), postoje neki — poput vitamina D, vitamina C i magnezija — koje dobivamo uglavnom iz suplemenata. Magnezij je esencijalni mineral koji je od vitalnog značaja za regulaciju mišićne funkcije, osiguravanje zdravlja srca, kao i za održavanje kostiju jakima; također pomaže u održavanju odgovarajuće razine pH unutar stanica. Teško je dobiti dovoljno magnezija samo prehranom; određene namirnice (poput sjemenki bundeve) mogu biti bogate magnezijem, ali nećete ga dobiti puno ako ne jedete puno te hrane dnevno.