Zgrada parlamenta Budimpešta

Zgrada parlamenta Budimpešta

Zgrada mađarskog parlamenta, poznata i kao zgrada parlamenta u Budimpešti po svojoj lokaciji, sjedište je Narodne skupštine Mađarske i poznata znamenitost Budimpešte. Nalazi se na Trgu Lajosa Kossutha, na obali Dunava u Budimpešti u Mađarskoj.

Zgrada, imena Országház na mađarskom, dovršena je 1904., gotovo 20 godina nakon početka radova na građevini, i često se opisuje kao zgrada u gotičkom stilu, iako je sama kupola renesansna arhitektura. Zgrada ima 691 sobu, 10 dvorišta i 29 stubišta. Unutrašnjost, koja ima gotovo 700 prostorija, vrijedi posjetiti, a posebno razgledavanje Kongresne dvorane i Narodne skupštine u pratnji vodiča. Zgrada je dizajnirana imajući na umu simbologiju, s kupolom glavne zgrade Parlamenta visokom 96 metara, koja simbolizira godinu naseljavanja Ugarske – 896. Okružena je kafićima i restoranima i jedna je od najistaknutijih gradskih građevina. Putovanje autobusom u Budimpeštu pruža priliku da se ovo arhitektonsko čudo vidi izbliza.

Narodna skupština Mađarske

Mađarska nacionalna skupština jedini je dom državnog parlamenta koji se sastoji od 199 zastupnika koji se biraju na četverogodišnji mandat putem djelomično kompenzacijskog sustava glasovanja koji uključuje i izborne jedinice za prvo mjesto i proporcionalnu zastupljenost na temelju stranačkih lista. Nacionalna skupština smještena je u zgradi parlamenta Budimpešta i sastaje se u njoj od 1902. Njeno članstvo variralo je tijekom vremena, dosežući više od 386 zastupnika između 1990. i 2014. Trenutačno vodstvo Nacionalne skupštine uključuje László Kövéra kao predsjednika, koji služi od 2010.

Sveta kruna Mađarske

Sveta kruna Mađarske, također poznata kao kruna Svetog Stjepana, značajan je artefakt koji se nalazi u zgradi parlamenta Budimpešta. Kruna predstavlja simbol mađarske državnosti i povezuje se s Mađarskom monarhijom od 11. stoljeća. Krunu je Stjepanu I., prvom ugarskom kralju, dao papa Silvester II. nakon njegove krunidbe 1000. godine. Kruna se sastoji od dva dijela: grčke krune (Corona Graeca) i latinske krune (Corona Latina).

Sveta kruna uklonjena je iz Mađarske tijekom Drugog svjetskog rata kako bi se spriječila šteta od njemačkih i sovjetskih snaga. Ostala je pod nadzorom Sjedinjenih Država do 1978., kada ju je predsjednik Jimmy Carter odlučio vratiti u Mađarsku. Kruna je službeno vraćena 1. siječnja 2000. i sada se nalazi u Kupolastoj dvorani zgrade mađarskog parlamenta. Kruna ostaje snažan simbol mađarskog identiteta i suvereniteta unatoč tranziciji Mađarske u republiku 1946.

Arhitektonske karakteristike Zgrade parlamenta Budimpešta

Neogotička arhitektura Zgrade parlamenta Budimpešta

Zgrada parlamenta Budimpešta izvrstan je primjer neogotičke arhitekture koju je projektirao mađarski arhitekt Imre Steindl. Dizajn zgrade ima simetrično pročelje sa središnjom kupolom i dva velika krila, sa zamršenim detaljima i ukrasima po cijeloj zgradi. Korištenje neogotičkog stila za zgradu Parlamenta bio je namjeran izbor, jer je trebao odražavati bogatu mađarsku povijest i kulturno nasljeđe. Dizajn zgrade također uključuje različite simboličke značajke, kao što je visina kupole od 96 metara, što predstavlja godinu naseljavanja Mađarske 896. Korištenje neogotičkog stila za zgradu Parlamenta bio je značajan odmak od neoklasičnog stila koji je bio popularan u to vrijeme, i to je pomoglo da se zgrada uspostavi kao kultna znamenitost Budimpešte.

Renesansna preporodna arhitektura

Kupola zgrade parlamenta Budimpešta ukrašena je renesansnim arhitektonskim stilom koji spaja elemente renesanse i neoklasicizma. Zgradu su projektirali Frigyes Schulek i Imre Steindl, koji su uključili različite stilove kako bi odražavali veličinu i važnost mađarske države. Zgrada parlamenta, dovršena 1902. godine, predstavlja primjer neogotičkog stila, ali vanjska strana kupole odražava karakteristike renesansnog oživljavanja, pridonoseći ukupnoj eklektičnoj prirodi dizajna zgrade.

Etnografski muzej

Etnografski muzej u Budimpešti, Mađarska, dijeli neke arhitektonske sličnosti sa zgradom parlamenta Budimpešta unatoč tome što je realiziran na temelju različitih planova. Dok je zgradu parlamenta projektirao Imre Steindl u neogotičkom stilu, Etnografski muzej dizajnirao je Ferencz Marcel iz Napur Architect Ltd. na osebujan način koji odjekuje par brda koja se gotovo spajaju, s jedinstvenom fasadom i više od krovni vrt od sedam tisuća četvornih metara. Etnografski muzej otvorio je svoja vrata 23. svibnja 2022. godine, a dio je projekta Liget Budapest. Iako se razlikuju po svojim stilovima, obje zgrade značajno pridonose arhitektonskom krajoliku Budimpešte.

Mađarsko ministarstvo poljoprivrede

Zgrada mađarskog ministarstva poljoprivrede nalazi se preko puta zgrade mađarskog parlamenta pored Etnografskog muzeja. Realizirana je i na temelju planova iz natječaja za zgradu parlamenta Budimpešta na kojem je pobijedio Imre Steindl. Zgradu Ministarstva poljoprivrede projektirao je Gyula Bukovics, a dovršena je 1896., iste godine kada je svečano otvorena zgrada Parlamenta. Zgrada je izvrstan primjer mađarske secesionističke arhitekture, koja je bila popularan stil u Mađarskoj krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Zgrada Ministarstva poljoprivrede ima osebujnu fasadu sa složenim detaljima i ukrasima, uključujući kip božice Cerere, koja je povezana s poljoprivredom. Zgrada je značajno kulturno i povijesno mjesto u Budimpešti i prepoznata je kao kultni orijentir.

Bazilika sv. Stjepana

Bazilika svetog Stjepana najveća je crkva u Budimpešti u Mađarskoj, a nalazi se u središtu grada. Ime je dobila po Stjepanu, prvom kralju Mađarske, čije je mumificirano tijelo pokopano u podzemlju, a njegova navodna desna ruka čuva se u relikvijaru. Bazilika je visoka 96 metara, što je čini drugom najvišom crkvom u Mađarskoj, a bila je i najviša zgrada u Budimpešti uz zgradu Parlamenta do 2021. Zgrada je izgrađena u neoklasičnom stilu i ima tlocrt grčkog križa. Pročelje je uokvireno s dva velika zvonika, s najvećim zvonom u Mađarskoj koji visi na južnom tornju, teškom preko 9 tona. Unutrašnjost karakterizira bogata ornamentika, uključujući kipove, mozaike i slike važnih mađarskih umjetnika. Posjetitelji se mogu popeti do vidikovca kupole za panoramski pogled na Budimpeštu. Bazilika svetog Stjepana također je poznata po koncertima za orgulje i klasičnoj glazbi, a bazilikalni zbor često nastupa diljem različitih europskih zemalja.

MOL kampus

MOL Campus, zgrada od 28 katova koju su projektirali Foster and Partners, postala je najviša građevina u Budimpešti i cijeloj Mađarskoj nakon završetka 2022. S visinom od 143 metra (469 stopa) toranj je premašio prethodnog rekordera, zgradu parlamenta Budimpešta, koja mjeri 96 metara (315 stopa). Unatoč većoj visini, MOL Campus nema istu razinu simbolizma kao zgrada parlamenta zbog svoje namjene kao sjedišta tvrtke, a ne građanske institucije.

Westminsterska palača

Westminsterska palača, također poznata kao zgrada parlamenta, zgrada je smještena u Londonu, Engleska, koja dijeli arhitektonske sličnosti sa zgradom mađarskog parlamenta u Budimpešti. Westminstersku palaču dizajnirali su Charles Barry i Augustus Pugin u stilu Perpendicular Gothic Revival, koji je bio popularan tijekom 15. stoljeća i vratio se popularnosti u 19. stoljeću. Westminsterska palača prepoznata je kao izvanredan, koherentan i cjelovit primjer neogotičkog stila i UNESCO-va je svjetska baština. Westminsterska palača i zgrada mađarskog parlamenta dijele mnoge sličnosti, uključujući korištenje arhitekture preporoda gotike, simetrična pročelja i središnje kupole. Obje su zgrade također značajna kulturna i povijesna mjesta u svojim zemljama i prepoznate su kao ikonične znamenitosti.

Značajni pojedinci

Imre Steindl

Imre Steindl, mađarski arhitekt rođen 1839., odigrao je značajnu ulogu u projektiranju zgrade mađarskog parlamenta. Steindl je bio povezan s Mađarskom akademijom znanosti i dobio je čast kao počasni i dopisni član Kraljevskog instituta britanskih arhitekata 1891. Uz Miklósa Ybla i Frigyesa Schuleka, Steindl je bio jedan od najutjecajnijih arhitekata u Mađarskoj tijekom kasnog 19. stoljeća. Neka od njegovih drugih značajnih djela uključuju katedralu sv. Elizabete u Košicama i rekonstrukciju dvorca sv. Elizabete. Nažalost, Steindl nije doživio dovršetak zgrade mađarskog parlamenta, oslijepio je prije njezina otvaranja 1902. Unatoč tome, njegova vizija i doprinosi ostaju sastavni dio nasljeđa zgrade.

Miksa Róth

Miksa Róth, mađarski mozaičar i umjetnik vitraja, odigrao je značajnu ulogu u promicanju ovih umjetničkih medija unutar mađarske kulture. Rođen u obitelji staklara, Róth je svoju vještinu razvio kroz naukovanje u očevom studiju prije nego što je započeo samostalnu karijeru 1885. Stekao je slavu nakon Mađarske milenijske izložbe 1896., na kojoj je izradio umjetnine od vitraja za zgradu mađarskog parlamenta. Njegov doprinos parlamentu uključuje kompleksne dizajne sa živim bojama, uzorcima i luksuznim detaljima.

Uz svoj rad na zgradi Parlamenta, Róth je dovršio brojne projekte diljem Budimpešte, poput palače Bobula na Andrássy út i Hale industrije za Milenijsku izložbu. Njegov se utjecaj protezao i izvan mađarskih granica, o čemu svjedoči njegov nalog za Nacionalno kazalište Meksika. Na Róthov jedinstveni stil utjecao je prerafaelitski pokret, posebice rad Edwarda Burne-Jonesa i Williama Morrisa.

Lokacija Zgrade parlamenta Budimpešta

Zgrade parlamenta nalazi se u Pešti, jednom od dva glavna dijela Budimpešte u Mađarskoj, na istočnoj obali rijeke Dunav. To je živahan i užurban dio Budimpešte, s bogatom poviješću i kulturnim značajem. Točnije, na Kossuthovom trgu nalazi se zgrada mađarskog parlamenta.

Kossuthov trg

Kossuthov trg, poznat i kao Kossuth Lajos tér, značajan je gradski trg smješten u četvrti Lipótváros u Budimpešti, u Mađarskoj, na obali Dunava. Najpoznatije je po tome da se na njemu nalazi zgrada parlamenta Budimpešta (Országház). Trg je doživio opsežnu rekonstrukciju između 2012. i 2014. godine, koja je rezultirala obnovom gotovo 7,5 hektara površine i dodavanjem raznih novih funkcionalnosti. To je uključivalo smanjenje prometa vozila, izmještanje tramvaja i postavljanje nove, moderne rasvjete na svim pročeljima zgrade Sabora.

Na trgu se također nalazi nekoliko spomenika i kipova, poput Kossuthovog spomenika, konjaničkog kipa Franje II. Rákóczija i spomenika Mađarskoj revoluciji 1956. Osim toga, na trgu se nalazi Centar za posjetitelje, koji omogućuje pristup izložbi Muzeja mađarskog parlamenta, koja prikazuje tisuću godina mađarskog zakonodavstva. Rekonstrukcija je imala za cilj vraćanje trga na njegovu umjetničku ljepotu prije 1944. i uključivala je implementaciju dobro zamišljene i održive parkovne strukture na cijelom području. Kossuthov trg istaknuto je mjesto za lokalno stanovništvo i posjetitelje, a nudi spoj povijesnog značaja i modernih sadržaja.

Kipovi u blizini Zgrade parlamenta Budimpešta

Nekoliko istaknutih osoba ovjekovječeno je kipovima u blizini zgrade parlamenta Budimpešta:

 1. Lajos Kossuth
  Kossuthov spomenik, važan nacionalni simbol, nalazi se nasuprot zgrade parlamenta na Kossuthovom trgu. Kip prikazuje Kossutha koji je predvodio Mađarsku revoluciju 1848. za stjecanje neovisnosti od Austrije.
 2. Franz II Rákóczi
  Kip Franza II Rákóczija, vođe Rákóczijevog rata za neovisnost 1703.-1711., nalazi se u blizini zgrade parlamenta.
 3. Attila József
  Moderni kip Attile Józsefa, poznatog mađarskog pjesnika, nalazi se na obali Dunava, južno od zgrade parlamenta.
 4. Imre Nágý
  U početku se u blizini zgrade parlamenta nalazio kip Imrea Nágýja, bivšeg premijera i vođe Mađarske revolucije 1956. godine. Međutim, 1996. premješten je na trg Jászai Mari kako bi se napravio prostor za rekonstrukciju Spomenika nacionalnim mučenicima.

Ovi kipovi služe kao podsjetnici na mađarsku povijest i kulturnu baštinu te pridonose veličanstvenosti zgrade Parlamenta i njezine okolice.

Rijeka Dunav

Rijeka Dunav je značajna rijeka u Europi, teče kroz deset zemalja i služi kao vitalna prometna ruta. Zgrada parlamenta Budimpešta nalazi se na istočnoj obali rijeke Dunav. Njen položaj na rijeci Dunav pruža zapanjujuću pozadinu za posjetitelje. Rijeka je također popularno odredište za riječna krstarenja koja nude jedinstvenu perspektivu grada i njegovih znamenitosti. Rijeka Dunav bitan je dio povijesti i kulture Budimpešte, a njezina povezanost sa zgradom Parlamenta čini je destinacijom koju posjetitelji grada moraju posjetiti.

Posjet zgradi parlamenta Budimpešta

Putovanje u Budimpeštu predstavlja izuzetnu priliku za sve koji žele istražiti jedan od najzanimljivijih gradova Srednje Europe. Zgrada parlamenta u Budimpešti jedan je od najimpresivnijih arhitektonskih dragulja koji oduzima dah svakom posjetitelju. Da biste uživali u svim čarima koje ovo putovanje nudi, preporučujemo da rezervirate svoje mjesto s turističkom agencijom ICT putovanja. Udobna vožnja turističkim autobusom do Budimpešte omogućuje vam da se opustite i uživate u prekrasnom krajoliku dok stižete do Zgrade parlamenta iz Zagreba. Ne propustite ovu nezaboravnu priliku da istražite ovaj spektakularni simbol Budimpešte i stvorite uspomene koje će trajati cijeli život.

Izvor fotografije: Pexels