Što trebate znati o endometriozi

Što je zapravo endometrioza? Ovo stanje, koje pogađa milijune žena diljem svijeta, uzrokuje rast tkiva koje inače oblaže maternicu u drugim dijelovima tijela. Simptomi uključuju bolne grčeve i obilno krvarenje tijekom menstruacije, kao i bolove u zglobovima i probleme s neplodnošću kasnije u životu.

Što je endometrioza?

Endometrioza je kronična, progresivna bolest koja nastaje kada tkivo koje inače oblaže unutrašnjost vaše maternice (endometrij) raste izvan nje. To može uzrokovati bol, probleme s plodnošću i druge komplikacije. Ne postoji lijek za endometriozu, ali postoje tretmani koji mogu pomoći u upravljanju simptomima i poboljšati kvalitetu vašeg života. Ako mislite da možda imate endometriozu, razgovarajte sa svojim liječnikom o postavljanju dijagnoze. Mogućnosti liječenja uključuju lijekove, operaciju ili oboje. Liječenje će ovisiti o tome koliko su ozbiljni vaši simptomi kao i o tome želite li pokušati zatrudnjeti. Postoji i opcija koja se zove očekivano upravljanje što znači da dvije godine ne radite ništa aktivno kako biste vidjeli hoće li se vaše stanje poboljšati samo od sebe bez liječenja.

Vrste endometrioze

Postoje četiri vrste endometrioze, svaka sa svojim skupom simptoma i komplikacija. Najčešći tip je površinska endometrioza, koja zahvaća jajnike, jajovode i vanjske površine maternice. Duboka endometrioza može uzrokovati stvaranje cista na jajnicima i oštećenje jajovoda. Također može dovesti do problema s plodnošću. Izvanmaternična endometrioza može se pojaviti u zdjeličnoj šupljini, trbušnoj šupljini ili plućima. I konačno, implantati za endometriozu mogu se naći bilo gdje u tijelu. Ovi implantati prerastaju u adhezije, ožiljno tkivo koje postaje vrlo bolno kada povlači okolne organe. Poznato je da priraslice doprinose neplodnosti blokiranjem pristupa jajovodima ili jajnicima. Zabrinutost oko plodnosti? Za žene koje žele djecu, ali im je dijagnosticirana endometrioza, postoji nekoliko opcija za očuvanje potencijala plodnosti uz kontrolu razine boli. Lijekovi protiv bolova kao što su ibuprofen i naproksen mogu pomoći u ublažavanju bolova tijekom menstruacije, dok operacija može biti potrebna u teškim slučajevima kada je crijevo postalo toliko isprepleteno s organima da ometaju protok krvi.

Koliko je česta endometrioza?

Endometrioza je česta ginekološka bolest koja pogađa oko 10% žena reproduktivne dobi. Također je jedan od vodećih uzroka boli u zdjelici i može imati značajan utjecaj na kvalitetu života žene. Unatoč njenoj prevalenciji, još uvijek postoji mnogo dezinformacija o endometriozi. U ovom postu na blogu razriješit ćemo neke od mitova o endometriozi i dati vam činjenice o ovom stanju. Održavanje plodnosti može biti teško iz mnogo razloga, ali za one s endometriozom može biti još veći izazov zbog poteškoća s implantacijom. Studije pokazuju da neplodnost povezana s endometriozom može proizaći iz neuspjeha u održavanju zdravih folikula, kao i iz abnormalnog metabolizma estrogena. Jedan od načina da povećate svoje šanse za začeće dok se bavite endometriozom je korištenje lijekova za indukciju ovulacije ili injektibilnih hormona kao što je FSH (folikulostimulirajući hormon). Stanice endometrija često stvaraju priraslice oko zdjelice koje će blokirati ili poremetiti menstrualni tok ako se pažljivo ne tretiraju prije pokušaja trudnoće. Ako priraslica blokira vaš jajovod tijekom ovulacije, to će smanjiti vašu šansu za začeće.

Dijagnosticiranje endometrioze

Dijagnoza endometrioze često se postavlja nakon što je žena neko vrijeme neuspješno pokušavala zatrudnjeti. Međutim, to nije jedini simptom endometrioze. Žene s endometriozom također mogu osjetiti bol u zdjelici, bolne mjesečnice i bolove tijekom spolnog odnosa. Ovi se simptomi mogu pojaviti čak i ako nema problema s plodnošću. Zapravo, bol u zdjelici najčešći je simptom endometrioze. Problemi s plodnošću samo su jedna od komplikacija koje mogu nastati zbog endometrioze. Dugoročne komplikacije uključuju kroničnu bol, neplodnost, opstrukciju crijeva i perforaciju crijeva. Rani stadiji endometrioze nemaju uvijek očite simptome; no oni će se pojaviti na magnetskoj rezonanci ili laparoskopiji. Rano otkrivanje je ključno jer bi ono moglo značiti razliku između života s kroničnom boli ili mogućnosti vođenja zdravog života bez stalne nelagode.

Čimbenici rizika za endometriozu

Neki čimbenici rizika za endometriozu uključuju to što nikada niste rodili, početak menstruacije u ranoj dobi, kratke menstrualne cikluse i postojanje bliskog rođaka s ovim stanjem. Ostali čimbenici rizika uključuju liječenje endometrioze, određena medicinska stanja i pretilost. Mnogo je zabluda o endometriozi i oplodnji ličnost. Zapravo, moguće je da neke žene s endometriozom imaju zdravu trudnoću. Važno je da razgovarate sa svojim liječnikom o tome što bi moglo biti ispravno za vas prije nego što odlučite o planu liječenja.

Dijeta i endometrioza

Ne postoji univerzalna dijeta za endometriozu, ali neke žene smatraju da određena hrana pogoršava simptome. Uobičajene problematične namirnice uključuju mliječne proizvode, gluten i šećer. Ako sumnjate da određene namirnice pogoršavaju vaše simptome endometrioze, pokušajte ih eliminirati iz prehrane na nekoliko tjedana kako biste vidjeli postoji li razlika. Jedno je istraživanje pokazalo da su one koje su imale alergiju ili intoleranciju na proizvode od kravljeg mlijeka imale veću vjerojatnost da će imati dijagnozu endometrioze od onih koje nisu imale alergiju ili intoleranciju.Drugo istraživanje pokazalo je da žene s Crohnovom bolešću i ulceroznim kolitisom imaju veću vjerojatnost da će imati endometriozu od onih bez tih stanja.

Savjeti za upravljanje simptomima

Endometrioza je stanje u kojem tkivo koje inače oblaže unutrašnjost vaše maternice raste izvan nje. To može uzrokovati bol, obilne mjesečnice i probleme s plodnošću. Iako ne postoji lijek za endometriozu, postoje načini za upravljanje simptomima. Evo nekoliko savjeta o tome kako upravljati komplikacijama endometrioze. 1) Redovito vježbajte – kada vježbamo mišiće, oni postaju jači i fleksibilniji. Isto je i s našim mišićima maternice kada ih redovito vježbamo kroz aerobnu aktivnost ili jogu. 2) Koristite tehnike upravljanja stresom – Stres pogoršava bol jer povećava upalu u tijelu, kao i hormone kao što su kortizol i adrenalin koji nepovoljno utječu na nas kada se osjećamo pod stresom. Pronađite načine za smanjenje razine stresa, poput meditacije ili razgovora s prijateljima o tome što vas muči.

Foto: Pexels.com