Cinque terre

Cinque Terre

Cinque Terre je zapanjujuća obalna regija Italije koja je poznata po svojim slikovitim selima, šarenim kućama i prekrasnim plažama. Iako je Cinque Terre popularno odredište tijekom cijele godine, najbolje vrijeme za posjet ovisi o vašim osobnim preferencijama.

Ako tražite toplo vrijeme i duge dane, najbolje vrijeme za posjet je tijekom ljetnih mjeseci od lipnja do kolovoza. Ovo je vrhunac sezone, s puno turista i višim cijenama, ali je i savršeno vrijeme za uživanje na plažama, pješačkim stazama i sportovima na vodi. Temperature se obično kreću između 20°C i 30°C tijekom tog vremena.

Ako volite hladnije vrijeme i manje gužve, onda je najbolje vrijeme za posjet tijekom rane sezone u svibnju, rujnu ili listopadu. Tijekom tog vremena vrijeme je još uvijek blago i ugodno, ali je manje turista i cijene su niže.

Ako želite uštedjeti novac i izbjeći gužve, izvan sezone od studenog do travnja dobra je opcija. Međutim, budite spremni na niže temperature, kraće dane i neke tvrtke i atrakcije mogu biti zatvorene u to vrijeme.

Jedinstvena arhitektura i kultura Cinque Terre


Cinque Terre je poznat po svojoj jedinstvenoj arhitekturi i kulturi, na koju je utjecao njegov položaj na ligurskoj obali i njegova povijest ribarske i poljoprivredne zajednice.

Šarene kuće koje nižu ulicama svakog sela zaštitni su znak arhitekture regije. Ove kuće pastelnih boja izvorno su bile obojene u svijetle boje kako bi pomogle ribarima da uoče svoje domove s mora. Uske ulice, lukovi i tuneli koji vijugaju kroz sela također su karakteristični za arhitekturu regije, koja je dizajnirana da pruži zaklon od oštrih mediteranskih vjetrova.

Kultura Cinque Terre također je duboko ukorijenjena u njegovoj povijesti ribarske i poljoprivredne zajednice. Mnoga tradicionalna jela u regiji, kao što su pesto, focaccia i inćuni, rade se od lokalnih sastojaka i još uvijek se pripremaju na isti način kao i generacijama prije. Godišnja berba grožđa veliki je događaj u regiji, a posjetitelji mogu sudjelovati u procesu berbe grožđa i proizvodnje vina.

Kretanje po Cinque Terreu: Mogućnosti prijevoza i savjeti


Kretanje po Cinque Terreu može biti izazov zbog brdovitog terena i uskih ulica. Međutim, posjetiteljima je na raspolaganju nekoliko mogućnosti prijevoza.

Najpopularniji način kretanja je pješačenje stazama koje povezuju pet sela. Ove staze variraju od lakih do teških i nude zapanjujući pogled na obalu i sela. Cinque Terre Card je potrebna za pristup stazama i također uključuje neograničene vožnje vlakom između sela.

Druga je mogućnost uzeti vlak, koji vozi između svakog sela i brz je i pristupačan način kretanja. Željeznička stanica u svakom selu nalazi se blizu centra, što olakšava pristup glavnim atrakcijama.

Ako radije izbjegavate gužve i želite istraživati vlastitim tempom, dobra je opcija najam bicikla ili skutera. Imajte na umu da su ceste uske i strme, pa ovo možda nije najbolja opcija za neiskusne vozače.

Plaže, brodovi i drugo: Zabavne aktivnosti u kojima možete uživati u Cinque Terreu

Cinque Terre nije samo zadivljujuća arhitektura, šarene kuće i slikovite staze. Postoji mnogo zabavnih aktivnosti u kojima možete uživati u okolici, bilo da tražite opuštanje ili avanturu. Evo nekih od najboljih aktivnosti koje možete isprobati u Cinque Terreu:

  • Plaže: Cinque Terre dom je nekih od najljepših plaža u Italiji, s kristalno čistim morem i slikovitim krajolikom. Monterosso al Mare i Vernazza imaju najveće i najpopularnije plaže, dok Riomaggiore i Manarola imaju male stjenovite uvale savršene za sunčanje i kupanje.
  • Obilasci brodom: Sjajan način da istražite obalu Cinque Terre je brod. Dostupno je nekoliko izleta brodom, od malih grupa do privatnih izleta. Možete se diviti prekrasnim pogledima na sela s mora, posjetiti skrivene uvale i plaže, pa čak i roniti.
  • Vožnja kajakom: Ako ste u potrazi za aktivnijom avanturom, vožnja kajakom je izvrsna opcija. U Monterossu ili Vernazzi možete iznajmiti kajake i sami istraživati obalu, usput se zaustavljajući u skrovitim uvalama i plažama.
  • Planinarenje: Iako planinarenje može biti popularna aktivnost u Cinque Terreu, ipak je vrijedno spomena. U okolici postoji nekoliko pješačkih staza, od lakih do zahtjevnih. Najpoznatija staza je Sentiero Azzurro, koja povezuje svih pet sela i pruža prekrasan pogled na obalu.
  • Degustacija vina: Cinque Terre je također poznat po svojim ukusnim vinima, posebno bijelom vinu proizvedenom u tom području. Postoji nekoliko vinarija koje možete posjetiti radi iskustva kušanja vina, uključujući Cantinu Cinque Terre u Manaroli i Azienda Agricola Possa u Riomaggioreu.

Ovaj vodić za putovanje u Cinque Terre donosimo vam u suradnji sa turističkom agencijom ICT Putovanja, želitel i posjetiti Cinque Terre to možete učiniti sa nekim od njihovih poutovanja koje pogledajte na webu.

Foto: Grafixart